Ich will ___ Buch lesen. Bist du nicht dagegen?
A) dein
B) sein
C) ihr
Ich will ___ Buch lesen. Bist du nicht dagegen?
A) dein
B) sein
C) ihr
Сенің сұрағың: «Ich will ___ Buch lesen. Bist du nicht dagegen?» деген сөйлемде не үшін дұрыс жалғама таңдау қажет екені сұралып тұр.
Берілген нұсқаларды қарайық:
A) dein
B) sein
C) ihr
• А нұсқасы – „dein“
– Бұл сөзің мағынасы «сенің» дегенді білдіреді. Сөйлемдегі «Bist du nicht dagegen?» арқасында біз екінші жаққа (сен) қаратылғанын байқаймыз, яғни мен сенің кітабыңды оқығым келеді деген мағынаны беру керек. Бұл нұсқа дұрыс.
• B нұсқасы – „sein“
– Ол «оның» деген мағына береді, яғни ер адамның кітабына сілтеме жасау керек болса қолданылады. Бірақ сұхбаттасу «du» формасымен жүргізілсе, «sein Buch» сәйкес келмейді.
• C нұсқасы – „ihr“
– Бұл да «оның» немесе «олардың» деген мағынада қолданылуы мүмкін. Дегенмен, контекстте «du» формасы қолданылып тұр, сондықтан бұл таңдау да дұрыс болмайды.
Грамматикалық ереже бойынша, неміс тілінде егер біз сенімсіз немесе сұхбаттасу кезінде екінші жақты атайтын болсақ, онда тиісті иелік жалғама – „dein“ қолданылады.
Қорыта айтқанда, сөйлемдегі дұрыс нұсқа – A) dein.
В этом задании нужно выбрать правильное притяжательное местоимение для предложения: “Ich will ___ Buch lesen. Bist du nicht dagegen?” При этом по смыслу собеседник спрашивает, не будет ли другой человек против того, чтобы рассказчик взял и прочитал его книгу.
Рассмотрим варианты:
вариант A – dein
Если использовать “dein”, получится: “Ich will dein Buch lesen.” Это означает “Я хочу прочитать твою книгу.” При этом обращение идёт непосредственно к собеседнику, у которого, вероятно, и есть книга. Сопоставляя с вопросом “Bist du nicht dagegen?” (“Ты же не против?”) – именно такой вариант подходит, поскольку собеседник является владельцем книги.
вариант B – sein
Если использовать “sein”, получится: “Ich will sein Buch lesen.” Это означает “Я хочу прочитать его книгу.” Но тогда речь идёт о книге какого-то мужчины, а не собеседника, к которому обращаются в вопросе, поэтому вариант не соответствует контексту.
вариант C – ihr
Если использовать “ihr”, получится: “Ich will ihr Buch lesen.” Это означает “Я хочу прочитать её (или их) книгу.” Здесь тоже не соответствует ситуации, так как собеседник не указан как владелец книги.
Таким образом, правильный выбор – вариант A, то есть “dein”.