_______ ich das oder nicht, das war für mich schon egal

_______ ich das oder nicht, das war für mich schon egal.

A) darfte
B) durfte
C) dürfte

В задаче нужно выбрать подходящую форму глагола «dürfen» для предложения «_______ ich das oder nicht, das war für mich schon egal», где речь идет о том, было ли мне разрешено что-то делать или нет, и это мне было безразлично.

Вариант A – darfte. Такой формы нет в немецком языке – неверно.

Вариант B – durfte. Это прошедшая форма изъявительного наклонения, которая означает «было разрешено». В контексте предложения: «ob ich das durfte oder nicht» – «разрешили ли мне это или нет», что звучит логично, так как говорящий описывает прошлую ситуацию.

Вариант C – dürfte. Это форма сослагательного наклонения (кондиционального), которая обычно используется для выражения гипотез, желаний или предположений. Такой вариант в данном контексте не подходит, потому что в предложении описывается настоящее или прошедшее фактическое состояние, а не гипотетическая ситуация.

Таким образом, правильный вариант – B) durfte.

Мұнда сөйлемде “_______ ich das oder nicht, das war für mich schon egal” деген құрылымы арқылы модалдық етістіктің дұрыс формасын таңдау керек. Яғни, сөйлемде өткен шақтағы реттік жағдайды білдіретін нұсқаны таңдауымыз қажет.

A нұсқасы – “darfte”
• Бұл форманың өзі қалыпты неміс тілінде қолданылмайды. Ол дұрыс нормаға сай келмейді.

B нұсқасы – “durfte”
• “dürfen” етістігінің өткен шақтағы (Präteritum) формасы. Бұл форма нақты өткен шақтағы жағдайды, яғни “маған рұқсат етілді” немесе “рұқсат етілмеді” деген мағынаны береді. Сөйлемдегі “das war für mich schon egal” (“мен үшін бәрі де бәрібір еді”) мағынасына сәйкес келеді – яғни өткендегі нақты шындықты айтады.

C нұсқасы – “dürfte”
• Бұл форма “dürfen” етістігінің шартты райы болып табылады (Konjunktiv II). Ол әдетте ықтималдық немесе сыпайы өтінішті білдіреді. Бірақ осы сөйлемнің контексті нақты өткен кездегі жағдайға қатысты болғандықтан, шартты рай сәйкес келмейді.

Осылайша, дұрыс жауап – B) durfte. Бұл нұсқа сөйлемнің өткен шақтағы мағынасына толығымен сәйкес келеді.